HET GEBOUW

“Als je het niet
kunt vinden, waarom dan niet zelf bouwen?”

In 2020 ging ik op zoek naar een locatie om het idee van VOGELFREI te starten, maar ik kon niks vinden.

En als je het niet kan vinden, waarom dan niet zelf bouwen? Precies, dat dacht ik ook. Dus startte ik een crowdfundactie, en niet veel later een gebouw.

From scratch, zonder enige bouwervaring.
Kan gewoon.

MODULAIR…

Het kloppend hart van VOGELFREI is een multifunctionele hal voor lezingen, exposities, events, en trainingen. We stellen de hal beschikbaar voor mensen met een goed idee, om te experimenteren of een prototype te bouwen. We brengen verschillende disciplines bij elkaar, en zorgen voor het delen van kennis op drie manieren:

  • lesprogramma's voor ondernemers

  • workshops voor idee-nieuwsgierige mensen

  • gratis 'instuifavonden' om lokale ideeën naar een hoger niveau te tillen.

Daarnaast beschikt VOGELFREI over meerdere subruimtes die veelzijdig gebruikt kunnen worden. Van breakoutroom tot dakterras. Flexibiliteit is key.

…EN CIRCULAIR
GEBOUWD

Bij de bouw van VOGELFREI staan twee begrippen centraal: Modulair, zodat we het eventueel na 10 kunnen afbreken en opnieuw kunnen opbouwen.

En circulair. Dat betekent dat we zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande constructies en materialen. We hebben boodschappenlijstjes liggen bij verschillende sloopbedrijven en duurzame producenten. En dan krijg je dus bijzondere bouwmaterialen.

Zoals wat dan?
Onze vloer in de entree is afkomstig van een squashbaan, we hebben deuren uit een oude garage, ons keukeneiland komt uit een scheikundelokaal, stoelen en tafels uit verschillende scholen, lampen uit een keukenshowroom.

We hebben spullen uit bakkerijen, restaurants, een stalen wenteltrap van een oude boer uit Friesland, en zelfs een houten bad uit een therapeuticum.

En dat zijn enkel wat dingen die je duidelijk kunt zien. Wat je niet ziet is misschien nog wel imposanter. Zoals 1000m2 tweedehands steenwol uit een oude fabriekshal. It ain’t pretty, maar wel beter voor onze planeet.

Circulair denken dus.
Betekent zeker niet dat we perfect zijn. Verre van dat, maar we doen wel ons best om bij alles wat we doen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Van bouwmateriaal tot afwasmiddel.